Surfplatta – vad är det?

En surfplatta är en dator förpackad som en stor mobil dator, kan man säga.

Det finns en mängd olika surfplattor på marknaden, av olika fabrikat och storlekar.

Det som brukar vara viktigt är vilket operativsystem surfplattan har. Det är samma typ av underliggande funktioner och utseende som finns på mobiltelefoner, en Iphone har alltid Apples operativsystem och en Samsung har alltid Googles operativsystem.

Hur ska jag välja?

Här finns dock mer att välja på, t.ex. surfplattor med Windows som operativsystem, precis som på en PC. Jag vill hänvisa till en testsida på internet där du kan läsa en mer djupgående analys av dagens surfplattor.

En av de viktigaste frågorna du behöver svara på innan du köper en surfplatta är ifall du vill kunna surfa med den utanför ditt hem, där ditt eget nätverk saknas.

Om du vill det behöver du en surfplatta med ett SIM-kort i, för att kunna använda 4G. Då behöver du också ha ett abonnemang. Vet du med dig att du inte behöver ha den utanför ditt hem så räcker det med en surfplatta utan 4G som du använder enbart hemma eller på platser som har ett nätverk du får ansluta till.

Nästa fråga du behöver besvara är hur stor du vill att surfplattans skärm ska vara. Den vanligaste storleken idag är 10 tum. För att kunna relatera till det så har en vanlig mobiltelefon en skärm på runt 3-5 tum.

Varför surfplatta?

Fördelen med en surfplatta jämfört med en mobiltelefon och dator är att du lättare får igång den, och att bilden är större så du kan se bättre helt enkelt. Man kan säga att surfplattan är en hybrid mellan en mobiltelefon och dator. Fler och fler går från att använda dator till att använda surfplatta på arbetet, då de får fler och fler funktioner som kommunicerar med stora affärssystem.

Även privatpersoner har stor nytta av en surfplatta för att sköta sin privata ekonomi, kommunicera på sociala medier, läsa nyheter och även se på TV och andra medier.

Adello