Surfplattan för läxhjälp

Surfplattan är det perfekta hjälpmedlet för läxhjälp om man bara känner till vilka appar som är användbara för detta syfte. Det finns en stor mängd appar som kan hjälpa ditt barn att lära sig allt från matematik och klockan till att skriva och läsa. Här presenteras några av de bästa och mest lärorika apparna för både iOS och android -enheter. Tänk på att välja programvaror med bra kvalitet när du använder en app som verktyg för läxhjälp och utveckling.

ABC-korsord

Från förlaget Natur & Kultur kommer denna underbara app som innehåller 28 olika korsord. Tanken är att man går runt på en bana och fokuserar på olika grupper av bokstäver i taget. Appen riktar sig till barn mellan sex och åtta år. Kvaliteten är riktigt bra och alla bokstäverna och orden uttalas när de skrivs ut. Klarar man ett korsord får man ett stjärnregn följt av applåder och det hela är inramat på ett grafiskt trevligt sätt. När ett korsord klarats av kan man gå vidare på “vägen” och stanna till vid nästa korsord. Spelat kan med fördel göras innan läggdags om man inte tycker att det stör sömnen och ett bra upplägg kan vara att göra “ett korsord per kväll” innan man läser en bok vid läggdags. För att skriva ett ord drar man en bokstav med fingret och placerar ut på rätt plats i korsordet. Nivån är passande för barn som håller på att lära sig att läsa och skriva och fokus ligger snarare på att lära sig stava enkla ord som exempelvis “Lejon”, “Lok” och “Halsband” än att bli bra på att lösa korsord. Appen är fri från reklam, är gratis att testa och i köpversionen får man alla bokstavskombinationerna. Den finns för iOS och Android.

Lär dig klockan

I denna app får man lära sig klockan med hjälp av en fågel som presenterar olika historier där man får svara på frågan när något inträffade. Fem olika nivåer låses upp vartefter och i de första utmaningarna får man lära sig var siffrorna sitter på urtavlan och vad visarna heter. Därefter övar man på kvart över och kvart i, fem minuter, och avslutar med minuter. Inramningen i appen är mycket trevlig och den genuina svenska rösten lite lagom rolig för att höja intresset. Det som är extra bra är att minutvisaren flyttas automatiskt då man snurrar på timvisaren vilket ger en bra pedagogisk uppfattning av hur en klocka fungerar. Appen passar alla som vill lära sig klockan från grunden och är fri från reklam med möjlighet att låsa upp fler nivåer som köptjänst.

Swift Playground

En app skapad av Apple som lär ut grunderna i programmeringen “Swift” på svenska. Appen är även ett bra sätt att lära sig programmering generellt och skiljer sig mot många andra appar eftersom det lär ut riktig kod. Man ges olika uppdrag genom att lära sig styra en robot med kod för att hitta den snabbaste vägen. Roboten man styr finns i en animerad 3D -värld och det hela ser mycket snyggt ut på skärmen. Varje nytt programmeringskoncept får en introduktion.

Adello