Val av surfplatta
För de som växte upp under 80-90-talet var en dator med mus och tangentbord det självklara valet och de flesta har nog fortsatt att använda datorn som den primära enheten för att skriva e-post, surfa med mera. De som växer upp idag med smartphones och surfplattor kommer däremot förmodligen tycka att pekskärmar är ett naturligare val. Pekskärmen kan även för äldre och datorovana upplevas som ett mer intuitivt gränssnitt än mus och tangentbord eftersom man pekar direkt med fingret för att öppna appar och trycka på knappar.
Förr fanns inget alternativ utan då var man tvungen att skaffa en dator för att kunna använda internet och annat. Idag går dock det mesta man kan göra i en dator även att göra i en surfplatta, som i praktiken är en smartphone med större skärm och utan telefonfunktionalitet. För den som bara har tänkt surfa, mejla samt kolla Facebook och Instagram räcker en surfplatta långt. Ska man däremot hålla på mycket med videoredigering, programmering, spelutveckling och andra mer avancerade saker är en dator ett bättre val.
Android eller iOS
Då kommer man även behöva ställa sig frågan vilken sorts surfplatta man ska köpa. Det finns i princip två stora spelare på marknaden: Apples iOS som körs på iPad och Googles Android som körs av resterande märken som Samsung, LG, Lenovo, Huawei med flera. Det handlar om två skilda operativsystem som inte är kompatibla med varandra. Man kan alltså inte köra iOS-appar på Android och vice versa. Oftast skapar dock utvecklarna en version av sin app både för iOS och Android.
Vilket operativsystem man föredrar är en smaksak, men generellt brukar man vara låst till Apples egna ekosystem om man kör deras produkter, medan Android är mer öppet. Prismässigt är en iPad också betydligt dyrare än en surfplatta med Android. Trots detta är iPhone och iPad väldigt populära produkter i Sverige. Den som vill komma billigare undan kan alltid köpa en begagnad ipad, då det även finns företag som specialiserat sig på att sälja sådana.
Nackdelar med billiga surfplattor
Det finns en uppsjö av billiga Androidbaserade surfplattor för under tusenlappen. De allra billigaste modellerna kör dock oftast föråldrade versioner av Android och går inte heller att uppdatera likt operativsystemet i en dator. Det säljs idag till exempel surfplattor för runt 500 kronor med Android 4.4, som är från 2013, trots att den senaste versionen av Android i skrivande stund är 9.0.
De billigaste modellerna brukar även ha både lågt RAM-minne och lagringsminne, vilket i praktiken leder till att surfplattan snabbt blir seg och icke-responsiv när man har installerat ett antal appar. Numera finns dock Android Go i vissa modeller, vilket är en lättviktsvariant av Android som inte drar lika mycket resurser och är anpassad för billigare smartphones och surfplattor som bara har 512 MB till 1 GB RAM-minne.