Surfplattor – det här bör du tänka på

Letar du efter en surfplatta? I den här artikeln står allt du behöver veta inför ditt köp! För dig som är novis är en surfplatta en tunn handdator som har en pekskärm. Denna skärm styr du med så kallad multi-touch med dina fingertoppar. Tanken med plattan är att du ska kunna hålla den i en hand och den är därför inte så tung. Kanske har du hört andra namn för surfplatta? Inte så konstigt eftersom denna platta även kallas pekplatta, padda eller datorplatta. Ibland blandas surfplatta ihop med läsplatta, vilken endast är gjord för ändamålet att kunna läsa böcker som har gjorts digitala.

Surfplattan blev populär efter år 2010, då Apple släppte sin första iPad. I dag finns det många tillverkare och olika modeller med diverse funktioner till olika priser. En viktig sak att tänka på innan du köper en platta är därför vad du vill ha din surfplatta till. Kommer du endast att använda den hemma eller vill du använda surfplattan utan wifi? Utan wifi innebär att du måste ha ett mobilabonemang för att få 4G och kunna surfa var som helst. Därefter är det bra att fundera på vilken storlek du vill ha. De vanligaste surfplattorna är mellan åtta och tio tum.

Sedan är frågan vilken tillverkare och modell som du är ute efter. De allra mest populära är Apples iPad, Huawei Mediapad och Samsungs Galaxy Pad. Att köpa en surfplatta är dock en investering och surfplattan kan kosta en del. Olika varuhus har ibland varierande priser, och om du än inte har råd att köpa din surfplatta erbjuder många avbetalning. Det går så klart också att låna pengar till din surfplatta om du inte vill köpa den på avbetalning, detta gör du enklast på https://www.zmarta.se/.  Ett annat alternativ är även att köpa en begagnad surfplatta eller en äldre modell som ibland därför är billigare.

Vad du även bör fundera på innan du köper din surfplatta är ditt ändamål. Ska du använda plattan i stället för en dator eller som ett komplement? Är du kanske ute efter att kunna fotografera eller filma med plattan är det bra att välja en som är tekniskt utvecklad inom just dessa områden. Vissa ser också surfplattan som en accessoar och anser därför att utseendet på plattan är viktigt. Det går självklart även att köpa fodral från olika tillverkare som är anpassade för att skydda din platta och ge den ett unikt och snyggt yttre.

Slutligen bör du även fundera över vilken minneskapacitet som din surfplatta har. Är det så att du till exempel ska fotografera eller filma mycket kräver du kanske ett större lagringsutrymme än de som främst använder surfplattan för att surfa eller jobba med program som inte tar så stort utrymme.

Adello