Gör egna spel till surfplattan

Nu för tiden spelas det spel på smartphones och surfplattor som aldrig förr och förmodligen är du en av alla dem som någon gång har spelat Wordfeud eller Candy Crush som tidsfördriv. Kanske har du själv rent av burit på en egen spelidé som du velat förverkliga, men blivit avskräckt av allt det tekniska det innebär att göra ett eget spel. Faktum är att det idag är enklare än någonsin att skapa sina egna spel, både till datorer och mobila enheter som surfplattor.

Förr var man tvungen att lära sig kryptiska programmeringsspråk och skriva många rader kod för att få karaktären och fienderna i sitt spel att röra på sig. Idag har det blivit mycket mer användarvänligt och man kan skapa enklare spel utan att skriva en enda rad kod. Man behöver ofta inte ens en dator för detta utan kan sköta det via en app i sin mobil eller surfplatta med ett intuitivt dra-och-släpp-gränssnitt.

Ready

Ett exempel på en sådan app är Ready som är gratis och finns till både Android, iPhone och iPad. Den finns dock även till Mac och Windows, för den som föredrar att skapa sina spel i datorn. Själva editorn heter Ready Maker och i den kan man enkelt dra och släppa objekt för att skapa sina egna små plattformsspel eller spel som Flappy Bird. Det finns till och med en inbyggd 2D-fysikmotor i Ready, vilket gör att man kan skapa sitt eget Angry Birds-liknande spel om man så vill.

Unity

Vill man göra mer komplexa spel är en fullfjädrad spelmotor ett bättre val. Unity har länge varit det mest populära valet för indieutvecklare och majoriteten av alla spel till mobiler och surfplattor görs i Unity. En stor del av förklaringen till detta är att Unity är gratis att använda. Det är först när man börjar tjäna pengar som det kan bli aktuellt att behöva betala en liten procent av sina intäkter till skaparna av Unity. Då måste man dock nå upp i minst 100.000 dollar per år. Tjänar man mindre än det på sitt spel är det alltså gratis att använda Unity.

Att utveckla ett större spel tar dock tid och kräver ofta kapital, om man behöver anställa personer med mera. Som liten okänd indieutvecklare kan det vara svårt att hitta investerare som vill finansiera spelutvecklingen. Då är det alltid en tröst att man snabbt kan ta ett lån utan UC via https://lanakuten.com och liknande sidor. Några exempel på mobilspel som har gjorts i Unity är Monument Valley, Call of Duty Mobile, Crossy Road, Angry Birds 2 och Hearthstone.

Clickteam Fusion

Clickteam Fusion är betydligt enklare att använda än Unity, då man inte behöver skriva någon kod. Dock kostar det pengar, men är mer avancerat än Ready, så man kan göra större spel.

RPG Maker

Om man specifikt vill göra RPG-spel, liknande Zelda på Nintendos gamla NES- och SNES-konsoler, så är RPG Maker ett bättre val då det är skräddarsytt för den här typen av spel.

Adello