Bra appar till surfplattan

Har du precis skaffat en ny surfplatta? Kul! Det här är något som kommer dig till nytta både vad gäller arbete och nöje. Här har du vanligen en större skärm än på en mobiltelefon och den är fortfarande “bärbar”, vilket borgar för ett flexibelt användande. Den är exempelvis smidigare att ta med på resan än en laptop och fungerar utmärkt för både musiklyssnande och filmtittande på tåget, bussen eller flyget. Det är också ett mycket bra verktyg att använda i utbildning, exempelvis vid konceptet blended learning och liknande. En ny surfplatta levereras enbart med det mest nödvändiga i appväg, åtminstone enligt tillverkaren. Innehållet varierar beroende på märke och modell, samt förstås också på vilket operativsystem som finns på plattan.

Här ska vi titta på några kategorier av appar som kan vara bra att ha och där vi valt att fokusera på enheter som använder Android som operativsystem.

Sociala medier

Precis som en mobiltelefon så fungerar surfplattan perfekt för kommunikation av olika slag. Beroende på ditt behov eller intresse av socialiserande är det för många ett måste att installera Facebook och Instagram. Andra appar att överväga är Snapchat, Twitter och WhatsApp. Den sistnämnda appen ger dig möjlighet att ringa både röst- och videosamtal via WIFI. Det traditionella sättet att ringa behöver dock inte vara ett minne blott, eftersom vissa surfplattor kan förses med ett SIM-kort.

Ekonomi

Att komma åt sitt lönekonto i alla lägen är förstås bra och av den anledningen kan det vara vettigt att fixa appar som tillhör dina banker. Tänk också på att samtidigt ordna mobilt bankID, eftersom detta krävs för inloggning.

Roliga spel

Oavsett om du räknar dig som en riktig “gamer” eller om det här är nånting som du gör i brist på annat så kan det vara roligt med ett eller annat spel på din platta. Spel är ett kul tidsfördriv både på korta och långa resor. Du kan hitta allt från nya, avancerade och grafikkrävande spel till retrospel som konverterats från gamla tv-spelkonsoler mm. Var dock medveten om att spel som regel tar en hel del lagringsutrymme, så överväg att utöka lagringen med ett minneskort om du tänkt ha många spel installerade på din enhet.

Antivirus

Mitt upp i allt det roliga är det lätt att glömma bort allvaret. Med ett antivirusprogram i din surfplatta skyddar du känslig information samtidigt som du undviker att operativsystem och appar infekteras av ett virus. Det här är förstås en mycket bra investering för att ge extra trygghet i användandet av din platta.

Office-paketet

Även om du inte kommer sitta och arbeta med Excel-ark eller Word-dokument på din platta så vill du antagligen kunna öppna sådana filer när de kommer med mejlen. Det finns flertalet olika Office-paket att ladda ned; det behöver inte vara “originalet” från Microsoft.

Adello