Blir surfplattan någon gång ett riktigt arbetsverktyg?

Surfplattor har haft svårt att hitta sin roll de senaste åren. Från att vara väldigt populära har försäljningen sjunkit och marknaden för surfplattor pressas av både större och mer kapabla mobiltelefoner och lättare högpresterande laptops.

I dag är en surfplatta något som de flesta barn har. Den kan användas till både underhållning och lärande, men många är skeptiska till att barn använder för mycket tid framför skärmen. Men detta är den ena ytterpunkten, vad händer med den professionella marknaden där en surfplatta är ett arbetsverktyg?

Vilken roll kan en surfplatta ha i arbetslivet?

Det finns naturligtvis en plats för surfplattor också i arbetslivet, men de har kanske inte fått den platsen som olika leverantörer som Apple och Microsoft har hoppats på.

  • Innanför specialiserade nischer kan en surfplatta vara det enda naturliga alternativet. Det finns till exempel flera speciella appar och verktyg som kan användas av säljare som åker runt till butiker. Det är naturligtvis inte omöjligt att köra denna typen av appar på en mobiltelefon med stor skärm, men en surfplatta är mycket mer praktisk. Det finns andra exempel på scenarier där en surfplatta passar mycket bättre. För en mäklare Stockholm kan det vara mycket praktiskt att visa information om en lägenhet på en surfplatta.
  • Några surfplattor används också som skärmar för beställning eller bokning av tjänster eller konferensrum på stora kontor. Detta är dock ganska begränsade system där vilken som helst mindre skärm kunde han använts.
  • Surfplattor som används som ersättning för laptops. Både Apple med sin iPad Pro och Microsoft med sin Surface-serie har försökt att sälja konceptet med en surfplatta som verkligen är för proffsmarknaden. Apples dyraste version kan kosta mycket mer än en laptop av hög kvalitet och då måste den också leverera en upplevelse som stämmer överens med priset. Problemet med detta är kanske huvudsakligen att det inte finns något tangentbord. Till både iPad Pro och Surface finns det externa tangentbord, men det är svårt att skapa samma effektiva upplevelse som med en standard laptop.

För vem passar egentligen en surfplatta som arbetsverktyg?

Det kan vara spännande att testa om en surfplatta kan fungera som ditt dagliga arbetsverktyg. Men om du ser med en gång att du ändå måste ha ett externt tangentbord är det kanske bättre att tänka på om du kan uppgradera din laptop.

Klarar du dig med själva skärmen och en penna som passar till den är en surfplatta mer realistisk som ett alternativ. Det finns speciella pennor till alla skärmplattorna som är tänkta för professionella användare och de gör verkligen skärmplattan mer effektiv.

Som vanligt är det viktigt att inte vara rädd för att ändra sig om du märker att en surfplatta inte räcker till för dina behov.

Adello